Plenisalen i riksdagshuset. Foto: SVT Bild.

Timslång riksdagsdebatt om den gotländska färjetrafiken

"Gotland har fått mer pengar till infrastruktur än andra"
6:34 min

Många riksdagsledamöter deltog i debatten när infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) på tisdagskvällen svarade på en interpellation om gotlandstrafiken från gotländske riksdagsledamoten Christer Engelhardt (S). Den gotländska oron för sämre trafik stod i fokus, men statsrådet gav få nya svar.

Gotland har de senaste åren snarare fått mer pengar än andra delar av landet per invånare och år till trafiken menade infrastrukturministern Catharina Elmsäter Svärd (M). I debatten fick hon delvis stöd från sin gotländske moderatkollega Gustaf Hoffstedt, som också frågade utan att få något konkret svar varifrån socialdemokraterna tänker sig att skjuta till pengar till färjetrafiken. Han efterlyste också en snabbare och mindre plågsam upphandlingsprocess, eftersom han tror att Gotland kan skadas om det drar ut för länge på tiden.

Företrädare för de övriga riksdagspartierna, med undantag för Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna deltog också i debatten i riksdagen.

Miljöpartisten Tina Ehn från Västra Götaland undrade bland annat vilken sorts konkurrens regeringen vill värna. Att få fram fler än ett anbud på trafiken är den viktigaste frågan upprepade infrastrukturministern. Desirée Liljevall (S) från Kalmar tyckte att det viktigaste är att inte sänka färjornas hastighet.

Både Centerpartiet och Folkpartiet ville däremot tona ner oron för att framtidens färjetrafik skulle bli så mycket sämre än idag.

Vänsterpartiet är berett att skjuta till 100 miljoner extra till gotlandstrafiken, sa deras ledamot i debatten Siv Holma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".