Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vattenförstudie avslöjar dubbelarbete

Publicerat onsdag 13 mars 2013 kl 16.07
Rent Vatten
(7:48 min)
Projektledare Sofia Scholler, lst Gotland. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

En förstudie där Gotland föreslås bli pilotlän för regional vattenplanering avslöjar nu dubbelarbete och brist på samordning. För mycket arbete och olika förutsättningar sägs vara orsaken till att man inte pratat med varandra.

Gotland föreslås nu som pilotlän för framtida Vattenplanering och idag presenterades en förstudie om hur länets vattenkvalite och tillgång kan tryggas för framtiden. En konsekvens som man upptäckt vid de fyra tillfällen gruppen på ett fyrtiotal personer träffats, är att man ibland gjort ungeför liknande arbete parallellt med varandra. Det finns idag ingen person eller myndighet som har en totaltbild eller samordnande funktion av vattenfrågorna på Gotland.

Sofia Scholler från Länsstyrelsen är projektledare för gruppen som består av deltagare från myndigheter, organisationer och företag vilka för första gången tillsammans haft föreläsningar och funderat över vattensituationen på Gotland. Träffarna har varit inspirerande och gett konkreta resultat, säger Harriet Lihnell, ordförande i Miljö och Hälsovårdsnämnden. Det har fått henne att skriva en motion om gemensamma vatterfrågor och miljöchefen Kerstin Nyberg på Cementa kommer att inrätta "en gäddfabrik" när de nu skall gräva om en å. Att få se ansikten på andra vattenmänniskor och höra deras synpunkter på "sina" frågor har varit positivt, vilke många vittnade om idag när förstudien skulle redovisas.

Jan von Wachenfeldt, miljö- och hälsoskyddskontorets förvaltningschef inledde det femte och sista mötet i förstudiegruppen. "Vatten är vårt billigaste och viktigaste livsmedel" konstaterade han. Det är så självklart att vi får det nästan gratis i våra kranar och han tror på höjda vattenpriser framöver.

Karin Fager på länsstyrelsen kommer nu att rapportera det positiva samarbetet vidare till Havs och Vattenmyndigheten, som tagit initiativet till förstudien. Förhoppningsvis kommer gruppen att kunna arbeta vidare framöver, som pilotlän med de viktiga vattenfrågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".