Anders Stoch, chef försvarsmaktens veteranavdelning och Anders Eckerberg, och major Anders Eckerberg, Afghanistanveteran från Gotland. Foto: John Almqvist/SR Gotland

Fredsbaskrarna stöttar svenska krigsveteraner

"Omskakande upplevelse att komma hem"
6:27 min

Försvarsmakten satsar nu för att fånga upp och stötta veteraner som kommer hem från den svenska insatsen i Afghanistan. Bland annat genom att stödja ideella veteranföreningar och på Gotland har en sådan nu startats. Den heter Fredsbaskrarna Gotland och är en lokal avdelning av Sveriges veteranförbund.

Sverige har sedan 1948 skickat drygt 100.000 soldater till fredsbevarande insatser runt om i världen.

Anders Stoch, chef för försvarsmaktens veteran-avdelning säger att de flesta mår bra efter avslutad tjänst, men att behovet av stöd ändå finns.

Den nystartade föreningen Fredsbaskrarna Gotland har sitt ursprung i Kamratföreningen FN-Gutarna som bildades för mer än 20 år sedan. Idag har de 80 medlemmar som är veteraner från insatser i Kongo, Sinai Kosovo och Afganistan.

Gotlänningen Anders Eckerberg är major och veteran från den svenska insatsen i Afghanistan, säger att behovet av veteranstöd varierar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".