Moderna bostadsrätter byggs i Visby. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Priset på bostadsrätter stiger mer på Gotland än riksgenomsnittet

Enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik har priset på gotländska bostadsrätter stigit med åtta procent under den senaste tremånadersperiod jämfört med de tre månaderna innan. Priserna på villor har stigit med tre procent.

Priserna på bostadsrätter har nått nya toppnivåer, särskilt i Stockholm och Göteborg.

Och uppgången kan fortsätta det närmaste året, tills Riksbanken höjer räntan.

Enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik har priserna på bostadsrätter i Sverige ökat med 3 procent de senaste tre månaderna och på en månad med 1 procent. Villapriserna däremot har legat helt stilla en längre tid.

Samtidigt har utbudet på bostadsmarknaden sjunkit och efterfrågan på bostadsrätter främst i storstäderna är stark.

-Det har lett till en svag uppgång och vi har nu all-time-high-priser i riket, Stockholm och Göteborg, säger Lars-Erik Nykvist, vd för Fastighetsbyrån.

Får upp farten

Prisökningen på bostadsrätter hänger samman med att den svenska konjunkturen tycks vara på väg att få upp farten igen, tror Cecilia Hermansson, seniorekonom hos Swedbank.

-När det börjar vända är det ofta på bostadsrätterna man ser utvecklingen först. Sedan brukar det ta lite tid innan det smittar av sig på villamarknaden, säger Hermansson.

Riksbanken räknar i sina prognoser med att den styrande reporäntan ska ligga still på dagens 1,0 procent under lång tid, framåt nästa vår. Hermansson bedömer att det kan bli fortsatta prisökningar under den närmaste tiden, så länge räntan är extremt låg.

-Det kan inte uteslutas, alla de som har ett jobb och känner sig trygga på arbetsmarknaden upplever ju att räntorna är extremt låga. Man måste komma ihåg att dagens situation inte är normal, säger Hermansson.

Utbudet minskar

-Den dag när vi har väsentligt högre räntor kommer det nog att innebära en viss press på bostadsmarknaden, säger Hermansson.

Utbudet av bostadsrätter har, enligt statistiken från bostadssajten Hemnet, fallit med 8,4 procent i Stockholm under vecka 10 jämfört med samma vecka i fjol. Det kan också ha bidragit till prisuppgången. I hela riket har utbudet sjunkit med 8,5 procent och utbudet av villor fallit med 5,0 procent.

Maria Victorin/TT Sten Gustafsson/TT

Länsvis prisutveckling på bostadsrätter och villor under den senaste tremånadersperiod jämfört med de tre månaderna före i procent. Län -  Bostadsrätter - Villor

Blekinge

6

-3

Dalarna

0

1

Gotland

8

3

Gävleborg

-3

0

Halland

8

-3

Jämtland

-20

-6

Jönköping

9

-4

Kalmar

-8

0

Kronoberg

8

-4

Norrbotten

-1

9

Skåne

2

-1

Stockholm

3

1

Södermanland

8

1

Uppsala

8

-3

Värmland

-1

1

Västerbotten

5

-1

Västmanland

-10

-2

Västra Götaland

4

-2

Örebro

9

2

Östergötland

-2

1

Källa: Mäklarstatistik (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".