Barometermöte på Widegrens gård Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Mjölkbönderna deppar mest, visar lantbruksbarometern

Lantbruksbarometer 2013
4:28 min

Det går bra igen för grisbönderna men nu har mjölkbönderna det svårt. Så ser det ut i hela landet och Gotland har samma utveckling, det konstaterar Stefan Nypelius när Lrf konsult och Swedbanks Lantbruksbarometer för 2013 presenterades.

Bankmannen Anders Ahlin presenterade tillsammans med lantbrukskonsulten Stefan Nypelius årets Lantbruksbarometer, en enkätundersökning med 1000 bönder i Sverige, varav cirka 25 har intervjuats på Gotland.

Det som syns i undersökningen är vilken tilltro till framtiden lantbrukarna har och hur utvecklingen sett ut bakåt.  Det är den 26:e barometern som presenteras och det görs centralt, så Gotland är ingen egen region längre.

Men Stefan Nypelius hoppas att pengarna så småningom skall göra det möjligt att mäta som man gjort tidigare, då cirka 200 lantbrukare på Gotland fick tycka till.

Värst är det för mjölkbönderna där 100 procent av de tillfrågade i höstas inte såg någon lönsamhet. När de nu tillfrågades i januari har det blivit något bättere.  30% tror på lönsamhet medan 70% fortfarande inte ser någon lönsamhet.

För nötköttsproducenterna finns en liten ljusning, från 60% till 40% som misströstar och allra mest ljusnar det för grisproducenterna - från minus 45% till strax över plusgränsen. 

Att grisnäringen börjar gå med vinst, tillskrivs EU:s nya djurskyddsregel som just trätt ikraft.

Sverige och ytterligare nio länder uppfyller det kravet, medan 17 länder inte gör det. Därför börjar det nu bli brist internationellt på griskött, säger Stefan Nypelius och priserna stiger då även för de svenska grisbönderna.

De enda som barometern pekar nedåt för, är växtodlingsgårdarna. Fortsatt ökande gödningspriser och sjunkande pris på det man säljer gör att 15% av odlarna inte längre ser lönsamhet i växtverksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".