Alexander Gerndt. Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX

Alexander Gerndt tackar nej till VM-kvalet efter kritik

Den gotländska fotbollsspelaren Alexander Gerndt ställer inte upp i landslaget efter den kritik som uttagningen av honom mötts av.

– På grund av den negativa uppmärksamheten kring min person klarar jag just nu inte av att delta. Därför är det bättre att jag lämnar återbud redan nu och jag vädjar om förståelse för mitt beslut, säger Alexander Gerndt till Fotbollförbundets hemsida www.svenskfotboll.se .

Förbundskapten Erik Hamrén beklagar, men förstår vad Gerndt känner och respekterar beslutet.

– Jag förstod att det skulle bli reaktioner på uttagningen av honom. Det var också därför jag ville prata med honom i förväg. Han sa då att han var redo och att han var beredd på att det kunde väcka en hel del uppmärksamhet. Men i efterdyningarna av presskonferensen har han mått dåligt. Han känner nu att han inte kan komma hem till Sverige och prestera vad som krävs av honom i landslaget, säger Hamrén till Fotbollförbundets hemsida.

Alexander Gerndt, som spelar för den schweiziska klubben Young Boys, dömdes i hovrätten för misshandel av sin före detta hustru, har inte spelat i landslaget sedan 2011. Någon ersättare är ännu inte uttagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".