Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Kritiska kommentarer mot Svenska Fotbollförbundet efter Alexander Gerndts avhopp från landslaget

I kommentarerna efter Alexander Gerndts avhopp från fotbollslandslaget finns två linjer; dels att Gerndt gjort sitt i landslaget, dels att Svenska Fotbollförbundet hanterat fallet dåligt.

Johan Esk, Dagens Nyheter, skriver  

"Idrotten ska vara en spegel av samhället. Därför går det inte att säga att det var rätt eller fel att han nu skulle få en ny chans i landslaget.

Alexander Gerndt är dömd för misshandel. Straffet blev dagsböter och en villkorlig fängelsedom. Domen gör att han hade kunnat jobba vidare på vissa arbetsplatser i svenska samhället – på andra inte.

Men på de flesta arbetsplatser hade inte ledningen blivit så överrumplad av ett sånt här fall. Att Sveriges största idrottsförbund kommer så snett in i en sån här fråga och sedan aldrig lyckas hitta rätt sprider känslan att ordförande Karl-Erik Nilsson (som ärvde ärendet) inte är med i matchen och det har drabbat förbundskapten Hamrén. Gerndt-affären har pågått ett bra tag och begreppet tvåa på bollen har hela tiden präglat förbundsledningen och lagledningen.

Det går inte att kräva att förbundet ska skaffa sig en egen färdig straffskala när spelare dras in i olika skandaler. Men även om graderna är olika kommer dramaturgin alltid att ha liknande mönster och därför måste det till en handlings- och åtgärdsplan. Annars kommer en spelare som varit avstängd aldrig kunna göra comeback i landslaget."

Robert Laul, Sportbladet, skriver

"Jag tror att reaktionerna på Gerndts comeback hade blivit annorlunda om det i grunden fanns ett förbund och en landslagsledning som visade att de tog frågan på allvar, likt Malmö FF direkt gjorde efter domen mot Miiko Albornoz där spelaren skulle skickas ut i skolor och inför ungdomslag som en del i ett förebyggande arbete kring vilken roll och ansvar fotbollsstjärnor har.

Tanken verkar inte ens ha föresvävat förbundet utifrån den information som är känd.

SvFF kunde gjort tusen saker - jag kan just nu inte påminna mig om att de gjort en enda utöver avstängningen för ett drygt år sedan. I artikeln på förbundets hemsida om Gerndts nej nämns inte med ett ord vad han är dömd för, vad den "negativa uppmärksamheten" handlar om. Ofattbart av ett stort idrottsförbund som har en gynnad och påverkande roll i samhället.

Erik Hamrén svarade på frågor på presskonferensen i tisdags, det var bra, men den kritik jag riktade mot honom i onsdagens krönika - att Gerndt borde blivit uttagen till träningslandskampen mot Argentina för en månad sedan - träffar ännu mer rätt med tanke på den situation som nu har uppstått. Då hade hela den här händelsekedjan inte rullats upp inför ett viktigt VM-kval utan för en månad sedan. Men kanske ville man inte störa biljettförsäljningen inför jippomötet med Leo Messi?

Till sist måste jag säga, mot bakgrund av huvudpersonens roll i det hela, att han är dömd i två instanser för ett allvarligt brott, så kraftfulla har väl reaktionerna inte varit på comebacken? På sociala medier, visst, men de flesta artiklar, uttalanden och krönikor har ändå stått bakom Erik Hamréns resonemang om "en andra chans", däribland undertecknad som drivit samma linje ett bra tag. Trodde Gerndt att Göta Lejons ungdomsorkester skulle möta upp vid Arlanda? Hans reaktion förefaller drastisk när landslaget faktiskt var i stort behov av hans tjänster. Vilket får mig att undra: hur gick samtalet mellan Hamrén och Gerndt inför uttagningen? Har förbundskaptenen missbedömt även detta och ingjutit en falsk förhoppning hos Gerndt om att det inte skulle bli några reaktioner överhuvudtaget?

Men visst: om Alexander inte anser sig kunna prestera under rådande omständigheter, då ska han inte heller vara med. Någon tredje chans lär inte bli aktuell efter denna cirkus, vilket gör en på alla sätt sorglig historia ännu lite sorgligare."

Anders Lindblad skriver i Svenska Dagbladet .

"Jag tycker att Gerndt har förtjänat en andra chans, även om hustrumisshandel självklart aldrig kan accepteras. Men han har tagit sitt samhälleliga straff och dessutom varit avstängd från landslagsspel under en period.

Efter återbudet ser jag inte att Gerndt kommer tillbaka till landslaget. Uppmärksamheten vid en eventuell kommande uttagning kommer ju knappast att bli mindre. Hamrén inser nu också att Gerndt inte skulle kunna göra sig själv rättvisa i blågul tröja, och att en uttagning vore ett alltför högt spel som också kan äventyra stämningen i gruppen.

Förbundets hantering i fallet har varit valhänt från första stund och präglats av feghet, flathet och naivitet.

Det känns som ingen velat ta tag i frågan på allvar, lägga alla kort på bordet och göra en tydlig markering: så här står vi, så här ska vi stötta Alexander, hans barn och tidigare fru, så här är vår policy (just det, de har ingen policy).

Hamrén har också svängt hit och dit. Gerndt togs ut i somras till träningslandskampen mot Brasilien, tackade nej och blev sedan inte uttagen mer - förrän till den uppumpade VM-kvalmatchen på hemmaplan mot Irland.

För några veckor sedan platsade inte Gerndt (mot Argentina), enligt Hamrén. Nu, när han visat sämre form, togs han ut. Märkligt agerande av Hamrén som också uppenbarligen underskattade den givna uppmärksamhet och diskussion som följde efter uttagningen i tisdags."

Olof Lundh skriver på fotbollskanalen.se  .

"Att då inte någon för SvFF-styrelsen stod upp för uttagningen av Alexander Gerndt i tisdags är förvånande, och samtidigt hade den personen kunnat förklara hur allvarligt man ser på brottet och varför man ändå ansåg att det är rätt att ta ut honom.

Om nu SvFF-basen Karl-Erik Nilsson var i Algarve så hade man fått skicka fram någon annan för att staka ut riktningen. Så som ärendet hanterades så lämnade man Young Boys-spelaren helt ensam och dessutom kunde kritikerna skjuta in sig ohotat.

Om det nu var SvFF-styrelsens vilja att Alexander Gerndt skulle spela i landslaget igen så hade man behövt backa upp honom. Som det var nu så lät man honom sköta det hela på egen hand och det gick åt helvete.

Jo, jag vet att Erik Hamrén var tydlig men eftersom förbundskaptenen hela tiden hänvisar till styrelsen - med rätta - så hade den behövt kliva fram, och inte gömma sig bakom att man inte hade tid eller ville säga något.

Vilket misslyckande för SvFF-styrelsen att ge klartecken för en misshandelsdömd spelare och få kritik för det, och sedan klarar han inte av att komma hem och spela match för att det blir turbulens och ingen hjälper honom.

Dessutom ser styrelsen till att skaka om landslaget ännu mer inför den viktiga VM-kvalmatchen mot Irland genom ett risigt hanterande. Kanske är den här idén om att ingen policy också är en policy inte så där himla smart?

Bara det att man på svenskfotboll.se skriver en hel text utan att nämna varför det blivit negativ uppmärksamhet kring Alexander Gerndt. Struts, anyone? Eller möjligen Nordkorea?

Daniel Sjöberg skriver i Expressen 

"Nu har Alexander Gerndt hoppat av landslaget. Han gör det för att han inte orkar med den negativa uppmärksamheten, säger han till förbundets hemsida och det är lätt att förstå. Det här hade inte blåst över bara för att landslagsledningen väljer att låtsas om att det ska ske. Frågorna som Gerndt hade fått under samlingen hade givetvis handlat om domen. Det är något han alltid kommer tvingas dra runt på. Däremot är det förvånande att landslagsledningen åter underskattar kraften i frågan. De har skött det här uselt från allra första början och fortsätter att snubbla längs vägen."


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".