Fiberkabel med skyddsnät. Foto: Katarina Hedström / SR Gotland

Överklagar bidrag till fibernät

Region Gotland särbehandlar gotlänningar genom att ge bidrag för fiber till vissa och inte till andra, det hävdar en man på mellersta Gotland som nu gjort en anmälan till Förvaltningsrätten som prövar ärendet.

Mannen hänvisar till den kommunala likställighetsprincipen som innebär att kommuner och landsting inte får särbehandla vissa kommunmedlemmar. Mannen tycker helt enkelt att förutsättningarna är orättvisa och tycker inte att man ska behöva gå med i en förening för att ta del av det bidrag på 2 000 kronor som delas ut till hushåll som skaffar fiber.

Anne Ståhl Mousa är fiberansvarig inom region Gotland säger att avsikten aldrig varit att dela ut bidraget till individer, utan till socknar, där alla som vill har möjlighet att ansluta sig.

Förvaltningsrätten anser att överklagan kom in i tid och ärendet ligger nu hos regionens jurist Patrik Petterson som har fram till den 8 april på sig att kommentera ärendet till förvaltningsrätten. Han säger också att han är förvånad över att förvaltningsrätten godkänt en överklagan som kommit in mer än två år efter att beslutet om bidragen tagits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".