Petra Rönnestig. Foto: SR Gotland

Studieförbunden pressas av minskande bidrag

Petra Rönnestig Vuxenskolan om bidragsminskningen
4:53 min

Bidragen till studieförbunden på Gotland minskar alltmer, precis som i övriga landet. Det oroar studieförbunden som bjudit in politiker och tjänstemän på Gotland till ett möte för att berätta om folkbildningens betydelse.

Petra Rönnestig på Studieförbundet Vuxenskolan, säger att konsekvensen blir att studieförbunden måste höja deltagaravgifterna eller minska verksamheten.

I år har verksamehten inte minskat vilket också kostar för regionen eftersom bidraget är kopplat till hur stor verksamheeten är.

Petra Rönnestig säger att studieförbunden kan göra skillnad till exempel genom att utbilda människor i hur de ska använda datorer och internet för att betala sina räkningar eftersom det ofta blir dyrare att inte använda datorn.

Det kan också göra skillnad att människor får träffas och resonera och lära sig vara ödmjuka gentemot andra människors åsikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".