Christina Fer Ibanez och Yamie Lee Calang. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Välbesökta kyrkor på Filippinerna

Filipiner besöker Gotland en månad
9:54 min

Flera hundra personer går i kyrkan två gånger varje dag på Filippinerna, det berättar ungdomsstipendiater som nu är gäster hos kyrkan på Gotland. Snön är annars den stora skillnaden.

Det är Christian Fer Ibanez och Yamie Lee Calang som besöker Gotland under en månad. Totalt är de i Sverige tre månader som ett ungdomsutbyte i stipendieform inom kyrkan. Fer och Yam  kommer från olika delar av Filippinerna, som i huvudsak består av tre stora öar där värmen just nu är 35 grader plus. Snö är en stor nyhet för ungdomarna som bor hos kyrkoherde Monika May och tas om hand av handledarna Elin Sjöman och Stellan Bergström.

Elin har själv varit utbytesstipendiat men då i Brasilien och konstaterar att man växer mycket som människa på en sån här resa och kan jämföra skillnaden i kyrklighet där hundratals går i kyrkan på morgonen och kvällen, vilket man fått med sig från sina föräldrar. Yam konstaterar att få går in i kyrkorna på Gotland, kan det vara vädret?, undrar hon.

Yam känner sig mycket välkommen i Monika Mays familj med andra ungdomar och hundar och ser gärna att hon kommer på besök hem till henne.

Snart är det påsk vilket även firas på Filippinerna. Ett påskspel redan vid tretiden på morgen i kyrkan, där blomblad strös över Maria och Jesus. Påskägg på stranden är också en familjetradion lördagsmorgonen i den Filipinska påskhelgen, berättar Yam och Fer från Filpinerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".