Jan Holmquist. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm / SR Gotland

Fortsatt kamp för yrkeshögskola på Gotland

"Efterfrågan kan inte vara lika stor på en liten ö"
1:58 min

Som det ser ut nu kommer Gotland, som enda län i landet, att inte att ha någon yrkeshögskoleutbildning alls från och med nästa sommar, enligt regionens utbildningschef Jan Holmquist. Nu bjuder regionen hit Yrkeshögskolemyndigheten för att försöka få dem att tänka om.

Bakslaget blev stort när Yrkeshögskolemyndigheten i januari sa nej till alla de utbildningar som Gotland ansökt om. Dels handlade det om den nuvarande utbildningen i vindkkraftsteknik, dels om nya utbildningar, i fårproduktion, i datorgrafik och i animation för film och spel.

Skälet till att de nya utbildningarna avslogs var, enligt yrkeshögskolemyndigheten, att de inte matchade arbetsmarknadens behov och inte ansågs ha tillräckligt mycket teori.

När det gäller fortsättningen av vindkraftsteknikutbildningen ansågs efterfrågan vara större från studenter i andra län och dessutom ansågs arbetsmarknaden vara större på andra håll. Men regionens utbildningschef Jan Holmquist förstår inte resonemanget, som han menar leder till att Gotland då aldrig får chansen att bedriva yrkeshögskoleutbildningar eftersom efterfrågan inte kan vara lika stor på en liten ö som i en annan större region.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".