Turistgrupper med guider i Almedalen. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Turisterna spenderade rekordmycket

Turistchefen: "Det är glädjande"
0:51 min

Turister spenderade rekordmycket pengar på logi, mat, aktiviteter och shopping i Sverige förra året. Hela 100 miljarder. Av dem hamnade ungefär 1,7 miljarder på Gotland vilket är en ökning med 18 procent jämfört med året innan.

Turisterna spenderade rekordmycket pengar i Sverige i fjol. Men inte landets alla delar har fått smaka.

-Vädret spelar en himla stor roll, säger Hans Remvig, på resekonsulten Resurs.

Borträknat själva resan satte turisterna i fjol sprätt på närmare hundra miljarder kronor på logi, mat, aktiviteter och shopping. Det var tolv procent mer än 2011, enligt Resurs som baserar siffrorna på den egna intervjudatabasen, SCB och Tillväxtverket.

Mest ökade turistandet i Kalmar län, det vill säga Öland, följt av Kronoberg, Gotland och Stockholm. Trögare gick det i Uppsala län och Södermanland.

Rekordet sattes trots den relativt bistra ekonomiska hösten. Det allra mesta av turistandet i Sverige görs av svenskar. Av totalt 178 miljoner turistövernattningar i Sverige gjordes 38 miljoner av utländska besökare.

Även det svenska utlandsresandet var högt i fjol, så det är uppenbart att svenskarna i snitt har pengar över för resor.

-Vi har det förhållandevis bra ställt, säger Hans Remvig.

Mest ökade turisternas konsumtion på restaurangerna, plus 2,6 miljarder kronor till 22,6 miljarder kronor. Den största totala utgiftsposten är annars kostnaden för övernattning, 28,6 miljarder kronor. Detta trots att de flesta bor hos vänner och släktingar.

Olle Lindström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".