Foto: Gunnel Wallin / SR Gotland

Utpressningsmålets sista dag i tingsrätten

Idag är sista dagen i en det stora utpressningsmålet i tingsrätten. Fyra unga män är åtalade för att ha hotat flera ungdomar på ön att teckna mobilabonnemang för att komma åt nya dyra telefoner, köpa smycken eller ta sms lån. Bakom kraven fanns påhittade skulder. Åklagaren yrkar på fängelse för två av de åtalade som legat bakom ett par fall av utpressning.

För två andra som är åtalade för utpressning eller hot tyckte åklagaren att skyddstillsyn eller behandling var lämpligt.

Idag har tingsrätten gått igenom deras brottsregister, och alla fyra misstänkta har tidigare dömts till behandling, skyddstillsyn eller samhällstjänst för olika brott - det handlar bland annat om narkotikabrott, vapenbrott, rån, övergrepp i rättssak och misshandel. Men det varierar - den yngste som är under 18 år har bara dömts en gång tidigare, medan en annan som varit omhändertagen sedan han var 16 år har dömts 13 gånger under de fyra år som gått sen dess.

Under eftermiddagen håller åklagare och advokater sina slutpläderingar och sammanfattar hur de ser på det som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".