Foto: Andreas Granath/P4 Väst

Femton tidigare fosterhemsbarn får kvarts miljon var i kompensation för vanvård

Nu har den så kallade ersättningsnämnden gjort sitt första beslut som ger tidigare fosterbarn ersättning. Femton personer får vardera 250 000 kronor i kompensation för de övergrepp de utsatts för som barn.

Sedan en statlig utredning visat att samhället placerat många barn i högst olämpliga fosterhem beslutade riksdagen att de drabbade, som nu är medelålders eller äldre, skulle få ekonomisk kompensation. Ersättningsnämnden har nu beviljat 15 personer ersättning. Ytterligare en ansökan har prövats men avslagits.

-Det berodde på att den sökande var född 1981, och vanvården ska ha skett före 1980, förklarar nämndens ordförande Göran Ewerlöf.

Nämnden prövar alltså endast fall som i termer av brott är preskriberade, och där de drabbade inte har möjlighet till skadestånd. Det kan handla om misshandel, sexuella övergrepp, hårt arbete eller särbehandling i ett fosterhem eller barnhem. Nämnden måste få fram ett beslut på att personen har varit fosterhemsplacerad en gång i tiden, därefter bedöma den drabbades berättelse i en muntlig förhandling.

-I de 15 första ärendena har det stått väldigt klart att personerna under en längre tid blev vanvårdade. Man kan säga att övergreppen har präglat deras vistelse, säger Göran Ewerlöf.

Ersättningsnämnden har hittills fått in drygt 2 200 ansökningar.

I vanvårdsutredningen 2010 vittnade drygt 400 personer om övergrepp de utsatts för som fosterbarn. Upprättelseutredningen 2011 föreslog att de som före 1981 blev vanvårdade i fosterhem eller barnhem skulle ersättas med 250 000 kronor vardera. Regeringen sade först nej till ersättning, men efter kritik träffades en överenskommelse med rödgröna partierna om ekonomisk kompensation. Ersättningsnämnden tar emot ansökningar under 2013 och 2014. Nämnden med tillhörande kansli har kompetens i social- och barnrätt, medicin och psykologi.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".