"Gotländsk filmare mördades"

Svenska myndigheter måste åter ta upp fallet med den gotländska filmaren Per-Ove Carlsson som för drygt 20 år sedan hittades död i Papua Nya Guinea. Det tycker filmarens bror Paul Carlsson som intervjuas i tidskriften Filter.

Det var den 29 april 1992 som frilansfilmaren Per-Ove Carlsson från Tofta hittades död på sitt rum på en missionstation i Papua Nya Guinea, där han arbetade med en dokumentärfilm om OPM-gerillan.

Självmord sa den lokala polisen - men ryktet gjorde gällande han mördats för att han i sitt arbete med att göra en dokumentärfilm om befrielserörelsen i landet skulle fått fram obehagliga fakta, som vissa grupper hade intresse av att tysta ner.

Hösten 1992 hölls nya förhör med ett 15-tal vittnen. Men enligt dåvarande  svenske ambassadrådet Bo Eriksson var det inte så mycket nytt som kom fram. Något som komplicerade förhören var dels den kulturella klyftan mellan dom olika folkgrupperna, dels språkliga förbistringen - domstolen fick använda tolkar och fyra språk talades under förhören - och dessutom surrade det vilt av ett antal obekräftade rykten . Den lokala undersökningen kom sedan fram till slutsatsen att Per-Ove Carlsson hade tagit livet av sig.

I dag, mer än tjugo år senare, tar tidskriften Filter upp fallet och i artikeln hävdas att den gotländska filmaren i själva verket blev mördad. Uppgiferna som stöder mord är bland annat ett brev som skrivits av en högt uppsatt rebellledare - han skrev att Per-Ove mördades av indonesiska och papuanska säkerhetstjänster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista