Nordkalks stenbrott i Klintehagen på Gotland. Foto:Henrik Wallenius/SR Gotland

Utredning om miljöbrott vid Klinthagen läggs ner

Miljöåklagaren har lagt ned ytterligare en utredning om misstänkt miljöbrott på Nordkalk. Det handlar om att företaget skulle ha dumpat skrot och avfall i sina stenbrott.

Uppgifterna kommer från anonyma personer, men polisen har fått tag i vittnen som berättat att de har sett att det legat skrot i ett kalkbrott. Åklagare Aino Alhem på Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål säger till Radio Gotland att det inte bevisar att det är Nordkalk som dumpat skrotet.

Misstankarna om att avfall skulle ha grävts ned i brotten bygger helt på anonyma uppgifter, och vittnena polisen pratat med hänvisar bara till anonyma personer som berättat att företaget dumpat avfall.

Eftersom uppgifterna är så vaga anser åklagare Aino Alhem att det inte är befogat i en brottsutredning börja gräva i klakbrottet för att leta efter skrot och avfall, och istället lägger hon ned polisutredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".