1 av 2
Gullvi Larsson och Adam Ladebäck om LIRA Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
2 av 2
Fritidsidrott på Västerhejdeskolan Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Västerhejdebarn får mer fritidsaktiviteter.

Idrott o läxhjälp för Västerhejdeelever
5:34 min

Nu kan barnen i Västerhejde skola få läxhjälp efter skolan. Sedan några veckor undervisar 2:or från gymnasiet eleverna efter skolan, ett arbete inom Lira projektet med IFK Visby.

Ungdomsgården i Vibble har försvunnit och trots många föräldrars insatser för att rädda den så är den borta sedan början av 2012. Men föräldrarna har inte legat på latsidan utan gjort vad man kan för att uppmuntra ungdomarna till aktiviteter efter skolan. Förädrarnas aktiva arbete har fortsatt inom idrottsrörelsen som nu även hjälper till med läxhjälp efter skolan..

Det är föreningen IFK Visby som fått pengar från idrottslyftet till LIRA projektet sedan 2008. Projektet är ett samarbete med Västerhejde skola, fritidshemmet Skattkistan, storbarnsfritids Munthes villa och IFK Visby som har sina lokaler tvärs över vägen från Västerhejdeskolan. Adam Ladebäck är projektledare på 20% för att hålla ihop verksamheten med läxor och 8 olika sporter, som eleverna får prova på efter skolan. Eleverna på storbarnsfritids som är i Munthes villa i Vibble, där tidigare fritidsgården fanns, de eleverna bussas normalt efter skolan men får nu vara kvar på aktiviteterns i Västerhejdehallen och sen på småbarnsfritids i skolan. Orsaken är att det då inte längre går någon buss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".