1 av 2
Visby lasarett. Arkivfoto: Mika Koskelainen/SR Gotland
2 av 2
Lotta Lohrén. Foto: Jonas Neuman / SR Gotland

Vårdförbundet anmäler "ohållbar arbetsmiljö" på Visby lasaretts kirurgavdelning

"Många känner sig utarbetade"
1:48 min

Den hårda arbetsbelastningen  på Visby lasaretts kirurgavdelning är ett hot mot patientsäkerheten anser Vårdförbundet som gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket. Det finns inte tillräckligt med personal och sjuksköterskorna tvingas därför gå in och jobba när de ska vara lediga, ibland på arbetspass från tidig morgon till sen kväll.

Redan för ett år sedan när Radio Gotland hälsade på på kirurgavdelningen berättade sjuksköterskorna att det var tungt att jobba på grund av sparkrav och en omorganisation där fler avdelningar slogs ihop.

Kirurgavdelningen fick ta in fler patienter än de egentligen hade plats för. Och den höga arbetsbelastningen ledde till att flera sjuksköterskor inte orkade och därför slutade.

I höstas gick sjuksköterskorna sedan ut igen och slog larm om att de på grund av för hård belastning tvingades skriva ut patienter för tidigt och att arbetsmiljön hotade patientsäkerheten.

Sedan dess har det lugnat ner sig när det gäller själva överbeläggningen av patienter och den nya organisationen har börjat fungera bättre. Men ombyggnationen av lokalerna har dragit ut på tiden och bristen på personal kvarstår. Och många känner sig utarbetade, berättar sjuksköterskan Oscar Hedin.

Så det som sjuksköterskorna på kirurgavdelningen nu hoppas på är lasarettsledningen tar anmälan till arbetsmiljöverket på allvar, säger Linda Holmgren som är skyddsombud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".