Vindkraftverk på Näsudden Gotland. Arkivfoto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Gotlands regionfullmäktige sa nej till utredning av kommunala vindkraftverk

Eva Gahnström (C) och Åke Svensson (S) om kommunala vindkraftverk
1:17 min

Det blir ingen utredning av om det skulle gå att bygga kommunala vindkraftverk på Gotland. En majoritet i regionfullmäktige bestående av Socialdemokrater, Moderater och Folkpartister avslog förslaget från några centerpartister med 43 röster mot 28.

Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S), sa att det är klokt att vara tydlig och redan tidigt förklara var man står, istället för att lägga tid och möda på något som är fruktlöst.

Lena Celion, moderat oppositionsråd, sa att hon egentligen är för vindkraft, men tyckte att det var bäst att lämna utbyggnaden åt marknaden.

Men centerns Lars Thomsson, som jobbar som regional vindkraftsamordnare, påpekade att 40-50 kommuner och landsting i Sverige redan utreder ekonomin kring egen vindkraft och att motionen bara gällde att utreda om det skulle vara möjligt även på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".