1 av 3
2 av 3
Birgitta o Erik Kallings får skinnpris Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
3 av 3

Kallings "får" lammpris för sina skinn

Kallings får lammpris
8:06 min

Sveriges bästa gotlandsfårsbesättning finns hos Kallings i Follingbo. Det blev förstapris i klassen "grå plädklippta skinn" vid skinnpremieringen i Tranås till Erik Kallings, som åkt dit för att lära av de etablerade.

Erik Kalliings från Follingbo har fått pris för sina lammskinn. Han och mamma Birgitta Kallings har lyckats bra med avel för att få fram bra skinn.

Det är en riktig outsider eller rookie, Erik Kallings 26år, som Åkte till Tranås, skinnberedningens meckka i Sverige för att lära och nu tagit hem pris för bästa lammbesättning när det gäller skinn från gotlandsfår. Detta i konkurrens med de största och mest erfarna producenterna av gotländska lammskinn.

Tävlingen som avgjordes i Tranås i början av mars 2013 innefattar skinn från typen Gotlandsfår från hela landet och Erik åkte dit med 4 skinn för att se och lära av de redan etablerade.

Så blev det inte - han placerade två skinn i finalen, det bästa på plats 4 och det andra på plats 9 av totalt 81 skinn, blev därmed sammantaget vinnare i klassen "grå plädklippta skinn" och fick därmed pris för den allra bästa besättning i landet för dessa skinn.

I förmiddags träffade vi Erik Kallings, påsklovsledig från studierna vid Alnarp, som med mamma Birgitta Kallings tillsammans skapat den ovanligt fina besättningen på Kallings gård i Follingbo, idag med ett 80-tal tackor.

Förstapriset innebär ett diplom och presentkort på djurhälsovård och finansiering av viss kursverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".