1 av 2
Karl Ove Knausgård. Foto: Geir Olsen/Scanpix.
2 av 2
Jannike Åhlund på Fårö. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Knausgård till Bergmanveckan på Fårö

Jannike Åhlund om Bergmanveckans författare
3:57 min

Författarna Karl Ove Knausgård, Maria Sveland och PO Engquist är några av gästerna vid årets Bergmanvecka på Fårö. Temat för veckan är i år det självbiografiska skrivandet och Ingmar Bergman som författare. Årets Bergmanvecka hålls den 24-30 juni.

Karl Ove Knausgård har ägnat åtskilliga år åt att skildra sitt liv, utan fiktionens filter i Min kamp. Mötet med Bergmans pjäs Gengångarefödde hos honom en vilja att nå den mänskliga existensens innersta kärna. Efter några månader i intim samvaro med Ingmar Bergmans filmer ska Karl Ove Knausgård tala om den fördjupade relationen.

När Scener ur ett äktenskap kom ut 1974 var det samtidigt som en våg av svenska skilsmässor. Maria Sveland, författare till Bitterfittan och Happy happy: en bok om skilsmässa, tittar på Bergman-klassikern ur ett feministiskt perspektiv och berättar om sin syn på tvåsamheten.

Scener ur ett äktenskap är också en ingång för den sydafrikanska författaren Marlene van Niekerk, författare till succéromanen Agaat. Hon talar också om sitt författarskap, betydelsen av barndomens landskap och hur man förhåller sig till samtidshistorien. van Niekerk är även stipendiat vid Bergmangårdarna i sommar.

Konstnärens och skapandets villkor står i fokus i pjäserna Ur regnormarnas liv och Bildmakarna som PO Enquist skrev och Bergman iscensatte - där två berömda författares liv är utgångspunkt för det dramatiska skeendet. Enquist ser i detta samtal tillbaka på ett samarbete som utvecklades till en vänskap - och talar om sitt eget skrivande.

I ett samtal som utgår från böckerna Slutet och Ypsilon kommer PC Jersild tala om döden ur ett litterärt perspektiv. Ett tema som även Bergman ägnade sig åt från det allra första verket till sin sista film. Vi visar även Det sjunde inseglet, som Jersild introducerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".