Yngve Andersson med döttrarna Karin och Erika. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Hovrätten friar Yngve Andersson i Ryftesmålet

Ryftes vd Yngve o Karin Andersson
3:50 min

Svea hovrätt fördubblar företagsboten i miljömålet mot grönsaksföretaget Ryftes, men ogillar åtalet mot vd. Yngve Andersson, som frias.

Fallet handlar om att två tidigare anställda på grönsaksföretaget Ryftes felaktigt sköljt ur besprutningsutrustning i en grusgrop i Fole 2008 och 2009.

Svea hovrätt dömer den ene mannen för grovtmiljöbrott till 160 timmars samhällstjänst, vilket motsvarar 6 månaders fängelse. Det är en skärpning jämfört med tingsrättens dom om böter på 24 000. Den andre mannen döms för miljöbrott till 60 dagsböter på 250 kronor, totalt 15 000 kronor vilket är en skärpning jämfört med tingrättens dom på 10 000 i böter.

Ryftes vd. Yngve Andersson dömdes i tingsrätten till dagsböter, totalt 32 000 för miljöbrott, för att han inte satte stopp på den felaktiga hanteringen tidigare - men nu friar alltså Svea hovrätt honom helt från ansvar.

Däremot ser Hovrätten allvarligt på att miljöbrott har kunnat begås inom bolagets verksamhet, och därför skärper domstolen företagsboten för Ryftes, från en halv miljon till en miljon kronor. En av nämndemännen i hovrätten ville höja företagsboten till 1,5 miljon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".