Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gotland runt

Ove Andersson föder upp vårlamm i Ardre

Publicerat onsdag 27 mars 2013 kl 15.30
Ove Andersson: Lammkött en bristvara så här års
(3:21 min)
1 av 11
Ove Andersson är lammbonde med 230 tackor och visar även upp sina lamm och berättar om näringen för turister och konferensgäster. Foto: Mari Winarve/SR Gotland
2 av 11
Johan Rosengren och Anna-Lena Almgren öppnar sitt nya café "Ardrebo" över påskhelgen. Foto: Ebba Kotz/SR Gotland
3 av 11
I sommar är även alla rum färdigrenoverade och Anna-Lena och Johan släpper in gäster till bed&breakfast och cafét "Ardrebo"
4 av 11
Interiör i caféet "Ardrebo". Foto: Ebba Kotz/SR Gotland
5 av 11
Gisela Malmberg och dottern Gilda Vakare lämnade sin restaurangverksamhet och livet i Stockholm för det älskade livet på Gotland. Foto: Ebba Kotz/SR Gotland
6 av 11
Lasse Olsson och sonen Gustav driver gården tillsammans och Gustav har också startat egen elfirma efter sex års arbete och studier för yrkeslicens till elektriker. Foto: Mari Winarve/SR Gotland
7 av 11
AnnMari och Leif Björkman bor i ett vackert hus som de renoverat och mycket tid lägger det på trädgården som prunkar av blommor under sommarhalvåret. Foto: Mari Winarve/SR Gotland
8 av 11
Catarina Botvalde berättade om sin stora kärlek till Varpa och glädjen över att sonen är intresserad av att ta över gården så småningom. Foto: Mari Winarve/SR Gotland
9 av 11
Fideli Pettersson och Simon Nilsson engagerar sig i Ardre-teatern och hoppas att nästa pjäs av David Ahlkvist kan sättas upp 2014. Foto: Ebba Kotz/SR Gotland
10 av 11
Tomas Karlsson i Ardre lämnade projektledaryrket för att utbilda sig till storyteller. Foto: Ebba Kotz/SR Gotland
11 av 11
Tomas Ardin intervjuar Tomas Karlsson i Ardre. Foto: Ebba Kotz/SR Gotland

Ove Andersson vid Bringsarve i Ardre föder upp vårlamm, ett slags gödgrisuppfödning på lamm, som går inne under vintern. Det sker för få fram slaktdjur till grillsäsongen under vår och sommar, då det är stor efterfrågan på lammkött.

–  Varannan måltid vi äter i Sverige är importerad och det måste vi försöka göra något åt, tycker Ove.

– Vi har den här produktionen för att förse den svenska marknaden med lammkött året runt, kompletterat med lamm som föds på våren, säger han.

Annars importeras det ännu mer från utlandet, säger Ove Andersson som tycker att konsumenterna måste bli medvetna om att man inte får mer än man betalar för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".