1 av 2
Tuftt väder för cykeltur. Arkivfoto: Olga Shadura/SR Gotland
2 av 2
Gotlandsresor.se. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Antalet skolresor till Gotland minskar

Carina Hammander: "Skolresor till Gotland en gammal tradition"
1:55 min

Det finns en oro för att skolresorna till Gotland minskat drastiskt de senaste åren. En rundringning som Radio Gotland gjort visar att arrangörerna tappat mellan trettio till femtio procent jämfört med för två år sedan. Carina Hammander, vd på Gotlandsresor, tror att strängare regler från skolan påverkat resandet.

Gotlandsresor är en av de skolresearrangörer som tappat trettio procent av skolresorna sedan 2010. Även Mix Ranch har märkt av minskningen av skolresor till Gotland.

Där har antalet barn som åker på skolresa halverats på två år. Micke Erixon på Mix Ranch tror att minskningen också kan bero på att skolelever idag inte tycker att det är lika spännande att åka på skolresa, eftersom barn idag är såpass resvana.

Företaget Skolreseäventyr Norden som drivs av Ted Ljugqvist i Fårösund har också märkt av att färre bokar och tror att det är just svårigheten att kunna åka på skoltid som hindrar skolresandet. På Kneippbyn har man också märkt av en minskning, men inte lika stor.

Att det skulle handla om höga priser på skolresor, det tror ingen av arrangörerna. Snarare tvärtom tycker Carina Hammander på Gotlandsresor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".