Pernilla Baralt och Pierre Schellekens, EU:s representation i Sverige. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

EU-kommissionen kan komma att granska stenbrytning i Bunge

EU kan göra en juridisk bedömning
3:58 min

Om Nordkalk får tillstånd att börja bryta sten i det nya stenbrottet i Bunge, kan EU-kommissionen komma att göra en juridisk granskning av hur det stämmer överens med EU:s naturskyddslagstiftning.

Det handlar om aktiviteter som påverkar naturskyddsområden, där det finns en lagstiftning som alla medlemsländer förbundit sig att följa, säger Pierre Schellekens chef för EU-kommissionens representation i Stockholm, som har besökt Gotland för att ta reda på vilka EU-frågor som är viktiga här.

Just nu avvaktar EU den svenska juridiska processen, men det finns redan ett antal klagomål mot brytningen och om Nordkalk får tillstånd kommer EU-kommissionen att göra en juridisk bedömning av hur det stämmer överens med EU:s lagstiftning.

Granskningen kan leda till en dialog med svenska staten om hur man ska lösa frågan och om EU finner att det strider mot lagstiftningen, kan det leda till att saken hamnar inför EU-domstolen.

En annan fråga berör snustillverkningen på Gotland, där EU-kommissionen vill förhindra att ungdomar lockas att börja snusa genom att snuset smaksätts så att det inte längre smakar tobak.

Därför har kommissionen föreslagit att en särskild smakpanel ska få bedöma om snuset smakar tobak eller inte. Frågan är dock ännu inte slutligen avgjord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".