Mejeriet i Visby som tidigare exporterat konventionellt mjölkpulver ska nu även börja exportera ekologiskt mjölkpulver. Arkivfoto: Katarina Hedström/SR Gotland

Nu ska gotländsk kravmjölk bli ekologiskt mjölkpulver

Efterfrågan i Sverige, världen och på ön
1:58 min

Mejeriet på Gotland ska börja exportera ekologiskt mjölkpulver. Under våren kommer Arlas mejeri i Visby att börja göra ekologiskt mjölkpulver av den ekomjölk som blir över och som tidigare bara har blandats in i vanlig mjölk.

Totalt rör det sig om fem miljoner liter kravmjölk som kan omvandlas till torrmjölk varje år och även om Kina är en stor marknad för mjölkpulver, enligt Arlas platschef Göran Nährström så är efterfrågan på ekologiskt pulver stor även i Sverige och här på Gotland.

Förutom bagerier som använder torrmjölkpulvret så finns det även mejerier i andra länder som inte kan få tag på färsk mjölk utan de blandar torrmjölk med vatten för att göra till exempel youghurt, och nu kommer de kunna göra det met ekologiskt mjölkpulver från Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".