Husbygge i Visby. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Ingen byggstrejk. Parterna överens.

Det blir ingen storstrejk inom byggsektorn i dag. På måndagskvällen kom parterna överens. Under påskhelgen lade medlarna ett slutbud som parterna egentligen skulle svara på vid 14-tiden under måndagen. Men det dröjde fram till kvällen innan fackförbundet Byggnads och dess motpart Sveriges Byggindustrier var överens.

En av de stora stötestenarna i förhandlingarna har varit Byggnads krav på så kallat huvudentreprenörsansvar - att entreprenörer ansvarar för att underentreprenörer följer kollektivavtal och betalar avtalsenlig lön.

En arbetsgrupp ska nu ta hand om frågan för att ta fram lösningar om hur ansvarsfrågan ska kunna skrivas in i kollektivavtal.

-Nu ska vi, som våra nordiska grannländer, få ett huvudentreprenörsansvar även i Sverige. Det tycker vi är positivt, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till TT.

-Vi ska jobba fram lösningar som är acceptabla för båda parterna, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef vid Sveriges Byggindustrier.

I och med avtalet är parterna också överens om att exportindustrins lönenorm, det så kallade märket, blir norm även för byggbranschen.

Om Byggnads och Sveriges Byggindustrier inte kommit överens hade omkring 3 000 byggarbetare vid 160 arbetsplatser gått ut i strejk på tisdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".