Region Gotlands chefsjurist får böter för byggfel

"Rasrisk inte förmildrande"
1:35 min

Regionens chefsjurist Jan Olsson måste betala byggsanktionsavgift på 22 000 kronor för att han rev ett förrådskjul och ersatte det med två villavagnar innan han fått tillstånd av byggnadsnämnden. Chefsjuristen hade överklagat rivningsavgiften till länsstyrelsen, men de avslår överklagan.

Det hela handlar om en bygglovansökan för att få bygga en carport och ersätta ett förrådskjul med en friggebod.

Men innan bygglovet var klart revs skjulet och ersattes av två villavagnar. De två villavagnarna togs dock bort innan byggnadsnämnden hunnit behandla ärendet. Därför slipper chefsjurist Jan Olsson betala avgift för dem, men däremot får han alltså betala för att han rev själva skjulet.

Men själv tycker han alltså att han ska slippa betala någon avgift alls eftersom bygglovet tagit så lång tid att handlägga, fler än de tio veckor som lagen föreskriver. I sin överklagan till länsstyrelsen hänvisar han också till att reglerna om byggsanktionsavgifter föreslås sänkas och att det borde tas hänsyn till.

Dessutom påpekar han att skjulet behövde rivas på grund av rasrisk.

Men länsstyrelsen håller inte med. När det gäller handläggningstiden påpekar de att ansökan faktiskt kompletterats flera gånger under tiden. Och de uppmanar chefsjurist Jan Olsson att vända sig till justitieombudsmannen om han vill klaga på långsam handläggning.

Slutligen förklarar länsstyrlelsen att de har rättat sig efter gällande lagstiftning och inte efter lagförslag som ännu inte har antagits.

Jan Olsson själv vill inte kommentera vare sig beslutet eller om han tänker gå vidare med ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".