1 av 2
Visby lasarett. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
2 av 2

Vanligast på Visby lasarett att patienter tvingas ligga på fel avdelning

För första gången publicerar nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, uppgifter om hur många överbeläggningar som finns på landets sjukhus. Gotland och Halland hade flest patienter som tvingades ligga på fel avdelning.

Samtliga landsting rapporterade i januari att man hade fler patienter än vårdplatser. Och personalen är utmattad, det vittnade Mariette Björk, Vårdförbundet i Skaraborg, om häromdagen.

– Politikerna måste se verkligheten. Vi har överbeläggningar hela tiden och det kan inte vara rimligt att vi ska ha det. Hur än den här överbeläggningsstatistiken ser ut, så ser man att platserna räcker inte till. Vi ska ju effektivisera och minska patientskadorna, och det här kan ju istället bli tvärtom, sade han.

Vittnesmålen från sjukvården om de överfulla avdelningarna har ökat den senaste tiden och både Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har lagt miljonviten på landstingen.

Men Sveriges kommuner och landsting har efter mycket vånda bedömt att man först nu kan publicera statistiken över hur det egentligen ser ut på sjukhusen.

Siffrorna visar att Landstinget i Gävleborg toppar tabellerna med flest överbeläggningar, under januari-februari, följt av Västerbotten och Västmanland. Dalarna och Jönköping har det lägsta antalet.

När det handlar om patienter som måste placeras på fel avdelning på grund av platsbristen, är det Gotland och Halland som har flest.

– Det är ett patientsäkerhetsproblem och ett arbetsmiljöproblem, säger Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på SKL.

Intresseorganisationen SKL framhåller att siffrorna inte går att jämföra mellan landstingen eftersom man kan ha mätt på olika sätt.

– Men det visar sig ändå vara stora skillnader mellan olika sjukhus och landsting, säger Göran Stiernstedt.

Kartan nedan visar ett genomsnitt i antal och andel överbeläggningar per dygn, i respektive län under vecka 40 i år. Den totala summan för hela landet under veckan var 3 405 överbeläggningar. Klicka för att se hur det ser ut där du bor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".