Gustaf Hoffstedt vill slå ihop kollektivtrafiken. Arkivfoto: Catarina Gustafsson/SR Gotland.

Gotländsk sjukvård och kollektivtrafik föreslås slås ihop med Stockholm

"Vi skulle kunna dra nytta av Stockholm"
1:24 min

Den gotländske riksdagsledamoten och moderaten Gustaf Hoffstedt vill att Gotlands sjukvård och kollektivtrafik blir en del av Stockholms läns landsting.

I en motion inför gotlandsmoderaternas förbundsstämma nästa helg (13 april) skriver Hoffstedt att Stockholms läns landsting i kraft av sin befolkningsstorlek på drygt två miljoner invånare kan bedriva en sjukvård som bättre hushållar med offentliga resurser.

Att de gotländska politikerna själva kan få ekonomin för sjukvården att gå ihop, ser han som utsiktslöst: "inte ens alliansstyre tycks vara någon garant för en verksamhet i balans", skriver Gustaf Hoffstedt.

Att kollektivtrafiken samtidigt går upp i Stockholms läns landsting är naturligt, tycker Hoffstedt, eftersom detta på fastlandet är ett landstingsansvar. "Alla har att vinna på ett gemensamt biljettsystem som gäller både på Gotland och i Stockholmsregionen."

Gotlandsmoderaternas förbundsstyrelse tycker att förslaget är bra och vill att stämman säger ja till motionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".