Gotlandshems hus i kvarteret Stäven i Visby. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
SR GRANSKAR MILJONPROGRAMMEN

Dyra renoveringar höjer hyror i Gotlandshem

Det kan bli trettioprocentiga hyreshöjningar, eller 2000 kronor mer i månaden, när Gotlandshems bostadsområden på Gråbo och Bingeby inom en tioårsperiod måste renoveras. Hur klarar du en sådan höjning? Kommentera gärna.

Sveriges Radio har undersökt 107 bostadsområden i landet med drygt 59 000 lägenheter som tillhör miljonprogrammet, alltså de flerfamiljshus som byggdes 1965-1975.

Drygt 4 500 lägenheter i Visby på Gråbo och i Bingeby ska totalrenoveras med start inom åtta till tio år. Det handlar mycket om teknik i fastigheterna som till exempel byte av stamledningar. För hyresgästerna väntar då upp emot 30-procentiga hyreshöjningar, vilket motsvarar 2 000 kronor mer i månaden för en normaltrea.

Staffan Thurgren som är vd för Gotlandshem säger att det ännu är oklart om företaget verkligen kommer att kunna höja hyrorna så mycket.

– En av hyresgästerna på Gråbo, Tommy Löfqvist, säger att han inte tycker att det är värt så mycket pengar att få en totalrenoverad lägenhet och han tror att många då kommer att tvingas flytta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".