Frågan om follingbogårdar får sprida kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde överklagas

Beslutet att Norrbys och Rosendals gårdar i Follingbo får sprida kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde överklagas till mark- och miljööverdomstolen.

Det var från början länsstyrelsen som godkände det hela eftersom de menade att området i framtiden troligen inte kommer hamna inom vattenskyddsområde. Dessutom visar utredningar att jordbruksmarken består av moränlera vilket skyddar mot beskämpningsmedel.

Men miljö- och hälsoskyddsnämnden som överklagat tillståndet för Norrbys och Rosendals gårdar i Follingbo tycker inte att det går att ta beslut utifrån pågående utredningar eftersom det ännu inte är klart med det nya vattenskyddsområdet.

Dessutom oroas miljö- och hälsoskyddsnämnden för att domen i mark- och miljödomstolen kan bli vägledande när det gäller att sprida bekämpningsmedel inom nuvarande vattenskyddsområden.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden hoppas därför nu att Svea hovrätt ska pröva det hela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".