Provgrop vid Ducker i Bunge. Foto: Clary Winberg/SR Gotland.

Nordkalk vill bygga krossverk vid nya Bungetäkten

Nordkalk hoppas fortfarande på att få bygglov för att få bygga ett krossverk, verkstad och personalbyggnader vid den planerade kalktäkten vid Ducker i Bunge. Detta trots att själva miljöprövningen i Högsta domstolen ännu inte är avgjord. (Nyheten är rättad: personalbyggnader, inte personalbostäder)

Det hela handlar om att Nordkalk vill vinna tid och ha ett färdigt bygglov redan före själva miljöprövningen och tillståndet för kalktäkten vid Ducker är avgjord i Högsta domstolen, något som beräknas ske först framåt sommaren.

Men det är hittills inte mycket som talar för att Nordkalk ska få bygglov för de planerade byggnaderna.

Både miljö- och hälsoskyddsnämnden och byggnadsnämndens arbetsutskott har avrått med hänvisning till att själva tillståndsprocessen ännu inte avgjorts i Högsta domstolen och att det krävs att det görs en ny detaljplan för området om det ska bli ett industriområde.

Dessutom är området av riksintresse för naturvård, något som också påpekas av Naturvårdsverket.

Men Nordkalk hävdar i sin tur att det inte alls behövs ett färdigt miljötillstånd för kalktäkten innan det ges bygglov.

Företaget hänvisar också till en tidigare dom i miljööverdomstolen där det slås fast att minerallagen väger tyngre än riksintresset för naturvård.

Därmed anser Nordkalk att byggnadsnämnden inte behöver ta hänsyn till den kommande domen i Högsta domstolen och alltså kan ge bygglov innan den rättsliga prövningen är avgjord.

Och nästa vecka är det dags för byggnadsnämnden att avgöra om Nordkalk kan få sitt bygglov för krossverk och övriga byggnader vid Ducker i Bunge.

Skulle Nordkalk däremot påbörja byggnationen innan Högsta domstolens beslut bryter företaget mot det tidigare beslutet i höstas från HD som stoppar allt förberedelsearbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".