Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
300 MILJARDER KRONOR - DÄRFÖR BLIR REKORDÅRENS FLERBOSTADSHUS SÅ DYRA ATT RENOVERA

Grafik: Därför blir miljonprogramshusen så dyra att renovera

Publicerat onsdag 10 april 2013 kl 03.00

Miljonprogrammet är en benämning på den bostads- och bostadsbyggnadspolitik som bedrevs i Sverige under perioden 1964–75, då uppåt en miljon bostäder uppfördes. Det fanns en politisk samstämmighet kring projektet på flera nivåer och fokus låg på effektivitet och ekonomisk rationalitet. Reglerna för statligt stöd styrde utformningen av planlösningen i lägenheterna vilket gav det enhetliga utseendet.

Till skillnad från äldre hus som enbart byggdes med väl beprövade material och tekniker, laborerade man under den här perioden med nya metoder som skulle effektivisera och hålla kostnaderna nere. Plast med olika hjälpämnen användes i rör, mattor och ytskikt. Asbest användes för att förstärka material, kärnfuru byttes mot porösare träblandingar.

Med tiden har det visat sig att många av de nya materialen inte håller lika bra som de traditionella, i värsta fall är de giftiga. Storskaligheten bidrar också till att så många hus måste renoveras samtidigt. I dagsläget beräknas var fjärde person i Sverige bo i ett miljonprogramshus och kostnaden för att renovera dem beräknas bli mellan 300-500 miljarder kronor under den kommande tioårsperioden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".