Hyresgästföreningen vill se statliga stöd till renoveringar

1:42 min

På sikt väntar kraftiga hyreshöjningar när Gotlandshems hyresbostäder som byggdes på 70-talet måste renoveras. För en normaltrea motsvarar det en hyreshöjning med 2 000 kronor i månaden.  Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, tycker staten ska ta ansvar för hyreshöjningen.

För att miljonprogramsrenoveringarna inte ska leda till så stora hyreshöjningar som man nu befarar så efterlyser Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman statliga subventioner. 40 procent av landets energieffektiviseringar ska ske i flerbostadshus och på samma sätt som miljöbilspremien så tycker hon att det kunde vara rimligt med en miljonhuspremie.

Staffan Thurgren som är vd för Gotlandshem som på sikt står inför renoveringar av 4 500 lägenheter till en kostnad av drygt två miljarder kronor håller med om att det behövs ett ROT-avdrag för hyresrättsrenoveringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista