Michaela Birgersson, brottsofferstödjare. Foto: Jenny Pettersson/SR Gotland

Brottsofferjouren startar kurs för nya stödjare

1:54 min

Intresset för att ideellt hjälpa brottsoffer har ökat. Därför anordnar nu brottsofferjouren på Gotland, för första gången på ett och ett halvt år, en kurs för ideella brottsofferstödjare.

Michaela Birgersson är en av dem som valt att bli brottsofferstödjare och som nu alltså påbörjat kursen där bland annat polisen, kronofogden, tingsrätten och psykologer kommer att föreläsa.

Brottsofferjouren finns bland annat till för personer som drabbats av brott, för personer som har nära anhöriga som är brottslingar eller för personer som ska vittna i rätten. 23-åriga Michaela Birgersson tillhör inte den vanliga kategorin brottsofferstödjare.

De flesta av dem 20 som arbetar aktivt i dag är kvinnliga pensionärer, men i och med årets kurs har det förändrats säger Annelie Björkander, som är ordförande för brottsofferjouren på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista