1 av 2
Arkivfoto: SR Gotland
2 av 2
Dick Engqvist. Foto: Johannes Hallbom / SR Gotland

Tuff ekonomisk verklighet för FC Gute

7:54 min

Det ekonomiska läget är tufft för fotbollsklubben FC Gute, som hade säsongspremiär i helgen. Konkurrensen om reklamintäkter och publik har blivit större i och med fler framgångsrika sporter på ön och det krävs att många arbetar ideellt.

Inför årets säsong har flera tongivande spelare lämnat FC Gute, samtidigt som några tunga nyförvärv har anslutit. Det är ett tufft ekonomiskt läge i föreningen, och för sportchefen Dick Engqvist har det gällt att få ihop pusslet efter förutsättningarna.

-A-lagets bollar kostar 1000 kronor styck, skjuter man bort en sådan på varje träning så känns det i budgeten, säger Dick.

Dick Engqvist har varit i FC Gutes förening i 17 år och började som ungdomstränare. Sedan tre år tillbaka är han sportchef, och är den som skall få ihop lagbygget och budgeten utifrån förutsättningarna.

-Vi har ett tufft ekonomiskt läge, och det krävs att många arbetar ideellt, själv är jag egenföretagare på heltid vid sidan om.

Konkurrensen om reklamintäkter och publik har blivit större i och med fler framgångsrika sporter på ön menar Dick.För de flesta spelarna i a-laget ligger ersättningen på ett par tusenlappar per år.

-Egentligen är division två den sämsta divisionen att spela i, man jobbar heltid på dagarna och tränar och spelar sedan fotboll sex dagar i veckan så det blir inte mycket tid över till annat. Men jag är fotbollsspelare med betoning på spelare, så jag spelar hellre i division två än sitter på bänken i en högre division, säger lagkaptenen Marcus Nobell.

Klubben har en bra ungdomsverksamhet och de långsiktiga målsättningarna är att fostra många egna talanger och ta ett kliv upp i seriesystemet, men att man skall kunna nå upp till samma nivå som under 90-talets mitt tror Dick blir svårt.

-Klubbarnas omsättning i Superettan är väldigt mycket större än vår, och för att vi skall kunna locka spelare till klubben krävs det att vi kan erbjuda dem ett bra jobb och ett fungerande socialt liv vid sidan om fotbollen. Det är en utmaning för hela samhället på Gotland och gäller naturligtvis alla elitsatsande idrottsklubbar på ön, säger Dick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista