Överklagar fängelsedom för utpressning

Den man i 25-årsåldern som dömdes till ett års fängelse, och 15 000 i böter, för försök till utpressning och bedrägeri har nu överklagat domen till hovrätten.

Den dömde och den dömdes offentlige försvarare vill att hovrätten ogillar åtalet försök till utpressning, eller i vart fall dömer honom till ett kortare fängelsestraff, samt minskar skadeståndet till målsäganden. Försvararen (Tomas Pettersson) menar att åklagaren (Susanne Wihlborg) inte har styrkt åtalet angående försök till utpressning och att Tingsrätten har straffmätt gärningen på tok för högt.

Mannen ska tillsammans med tre andra ha trängt sig in i en bostad i Visby mitt i natten och hotat den man som bodde i lägenheten till livet, och samtidigt krävt att han skulle betala 10 000 kronor senast dagen därpå. I lägenheten fanns vid tillfället också den hotades åttaårige son, som vittnat om händelsen i rätten.

Den man i 35-årsåldern som i samband med händelsen dömdes för olaga hot har även han överklagat sin dom till hovrätten. Han nekar till brott och vill därför att skadeståndet till målsäganden ska ogillas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".