Sanna Norman, sjuksköterskestuderande. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Blivande sjuksköterska vill peppa andra att kämpa för högre lön

"Enda vägen för att höja statusen"
1:37 min

I dessa sjuksköterskebrist-tider gäller det att stå på sig när det handlar om lönen, säger Sanna Norman, som själv lyckades få 25 000 kronor för sitt jobb på äldreboendet Stuxgården. Just den lön som sjuksköterskornas studentuppror uppmanar nyblivna sjuksköterskor att kräva.

Att arbeta inom sjukvården idag är ofta tufft. Det berättar många sjuksköterskor, inte minst på Visby lasarett och på kirurgavdelningen där de känner sig utarbetade och ouppskattade. En lösning skulle, enligt sjuksköterskorna, vara att ha fler fast anställda. Men med tanke på att det är brist i hela landet så måste sjukvården på Gotland ge bra arbetsvillkor och bra lön för att locka.

Och sjuksköterskan Sanna Norman berättar att en av hennes studentkamrater faktiskt tackade nej till att arbeta just på kirurgavdelningen eftersom hon inte tyckte att arbetsvillkoren var tillräckligt bra.

Sanna Norman hoppas nu att de nyutexaminerade sjuksköterskornas krav på bra arbetsvillkor och lön ska peppa även de som redan har arbetat många år att kräva sin rätt. Det är den enda vägen att gå för att höja sjuksköterskeyrket status, säger hon.

I vår går det ut ett dussin färdiga sjuksköterskestudenter på Gotland som söker jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".