1 av 2
Räddningsinsatsen efter ringmurskrocken. Foto: Mahad Mohamed/SR Gotland
2 av 2
Bilen som körde in i ringmuren. Foto: Mahad Mohamed/SR Gotland

Mannen som körde in i ringmuren häktades

1:52 min

Den man som körde in i Visby ringmur natten till i söndags har häktats av Gotlands tingsrätt.  Mannen är på sannolika skäl misstänkt för vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri.

 Enligt åklagaren finns det skäl att tro att han skulle kunna avvika från ön i väntan på åtal. Brotten har också ett högt straffvärde.

Häktningsförhandlingar inleddes med att åklagaren beskrev olyckans händelseförlopp varpå den misstänkte - alltså den man som körde bilen - svarade med att han inte minns någonting och därför förlitar sig på att det åklagaren säger stämmer.

Mannen säger att han inte har något körkort och det blodprov som togs på lasarettet direkt efter olyckan visar att mannen hade 1,2 promille i blodet, men åklagaren påpekar att ytterligare en analys ska göras.

Identifieringen av mannen har tidigare ifrågasatts, nu väntar åklagare på hjälp för att se över dom uppgifter som inkommit.

Mannen, som alltså medverkade under häktningsförhandlingar säger att han har rejält värkande skador i bland annat rygg. Han begärs alltså häktad och åtal kommer att väckas inom två veckor. Men innan dess finns det en del saker kvar att jobba med, bland annat förhör med personer som befann sig på Adelsgatan.

Den passagerare som fick livshotande skador efter olyckan vårdas fortfarande på Karolinska universitetssjukhuset för kraftiga skallskador och blödningar i hjärnan enligt uppgift till åklagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista