Filmgymnasiet och scengymnasiet på A7.området i Visby. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
Just nu

Filmgymnasiet på Gotland läggs ner

6:01 min

Både filmprogrammet och scenprogrammet vid gymnasieskolan läggs efter vårterminen.
Enligt Per Edman (V) ordförande i vuxen- och gymnasieutbildningsnämnden sker nedläggningen av  ekonomiska skäl. Besparingen blir cirka två miljoner kronor.

Orsaken till nedläggningen är att antalet elever inom gymnasieskolan på Gotland har minskat med 40 procent, vilket innebär att många lärartjänster försvinner.

De tre utbildningar som gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden nu beslutat avveckla. Det handlar om tre utbildningar: 

- industritekniska programmet (inriktningen driftsäkerhet och underhåll)

- hantverksprogrammet (inriktningen finsnickeri)

- estetiska programmets inriktning estetik och media - den riksrekryterande spetsutbildningen inom film- och TV-produktion.

 Det som populärt kallas "filmprogrammet" och "scenprogrammet"  är inte de vedertagna namnen inom förvaltningen men det som väckt mest medialt intresse.

Beträffande estetiska programmets inriktning teater - den kommer att starta för sökande till årskurs 1 i höst (i samarbete med Kulturskolan Gotland). Nämnden beslutade också om ett fortsatt antagningsstopp det estetiska programmets inriktning dans, berättar My Monzón Preis som är informatör på GVF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista