Städning i hemmet. Foto: Björn Larsson Ask/SCANPIX

Hemtjänsten på Gotland ska spara fem miljoner genom färre men längre hembesök

1:40 min

Socialnämnden på Gotland har beslutat att olika hjälpinsatser inom hemtjänsten inte ska få ta så lång tid som de gjort tidigare och på så sätt ska de spara fem miljoner kronor om året. Enligt nämndens ordförande Hanna Westerén (S) handlar det mest om att anpassa sig till den tid det faktiskt tar att till exempel hjälpa till med tvätten.

Tidigare beräknades det ta två timmar att tvätta, nu ska det bara få ta en timme. Och då hinner hemtjänsten inte alls med mangling och strykning.

För att de ändå ska kunna ge den hjälp som behövs ska hemtjänsten göra färre, men längre besök. De ska också göra flera saker samtidigt.

Är det inte upp till biståndshandläggare göra individuella bedömningar, kan ni ta generella beslut om det?
--  Det är alltid en individuell bedömning, självklart. Det här handlar om riktlinjer, säger Hanna Westerén

Hon nämner som exempel att en från hemtjänsten kan lägga in en tvätt samtidigt som de är på plats hjälper till med frukost eller nåt annat. Sen får någon annan inom hemtjänst ta hand om tvätten senare under dagen.

Finns det risk för uppsägningar?
– Vissa neddragningar i resursteamet med färre timmar, det kan definitivt bli aktuellt, säger Hanna Westerén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista