Gotlands länsveterinär Agneta Karlsson-Norström. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Ett 30-tal nöt o hästgårdar på Gotland har fått salmonellasmittat pelletsfoder

"Ett 30-tal Gotlandsgårdar kan ha fått salmonellafoder"
6:03 min

Det står nu klart att det finns salmonellasmittat pelletsfoder till djur på Gotland, något som nu Jordbruksverket försöker åtgärda. Uppsalaföretaget som levererat skall nu återta, sanera och leverera friskt foder till de drabbade.

Länsveterinären Agneta Karlsson-Nordström konstaterar att foder till samtliga djurslag utom lamm har producerats av Uppsalaföretaget sedan den 15 mars, vilket är datumet för att salmonellasmittat foder hittades. Som det just nu ser ut verkar inte gotländska lamm och hönsbesättningar vara drabbade och bara någon enstaka grisproducent. När det gäller nöt och hästgårdar KAN uppemot ett trettiotal gårdar ha fått salmonellasmittat pelletsfoder.

I morgon förmiddag hålls ett nytt möte med Jordbruksverket om utvecklingen.

Länsveterinär Agneta Karlsson-Norström konstaterar att speciellt barn som är i kontakt med hästar nu skall tvätta händerna extra noga. "Stoppa inte smutsiga händer i munnen" säger hon. För alla som arbetar med djuren gäller alltid höga krav på hygien och nu då en extra stor försiktighet tills man vet att gården inte har några smittor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".