Särskilda boendet Pjäsen i Visby. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Oppositionen fortsatt orolig för att Region Gotlands övertagande av Pjäsen blir dyrt

1:35 min

Med mindre än två månader kvar tills Region Gotland tar över Pjäsen i Visby tror oppositionen fortfarande inte att regionen kan driva Pjäsen med samma budget som privata Attendo, enligt Stefan Wramner (M) i socialnämnden.

Det handlar om övertagandet den första juni av det särskilda boendet som drivits i privat regi sedan inflyttningen 2004. Frågan har orsakat en hel del politisk debatt mellan den rödgröna majoriteten och den borgliga oppositionen.

– Majoriteten har gett två löften. Det ena att det inte ska kosta mer och det andra att det ska vara samma höga kvalité som hittills. Senaste nämnden fick vi prognoser som pekar på att man inte lyckas med det första löftet i alla fall, säger Stefan Wramner

Socialnämndens ordförande Hanna Westerén (S) säger att beslutet ligger fast och att målet är att de ska driva det till samma kostnad och samma höga kvalité som idag.

Det Stefan Wramner hänvisar till är en redovisning av dagens situation där äldreomsorg i egen regi jämförts med privat verksamhet. Där är kostnaden för regionens äldreboenden högre. Men enligt Hanna Westeren ska de klara att driva Pjäsen till samma pris som Attendo driver det idag.

– Om nu Hanna Westerén tror att hon kan driva äldreboendet till de priserna som hon har fått på Pjäsen, så förstår inte jag varför hon inte har gjort det i egen regin i flera år, säger Stefan Wramner

– Det är en del av det här beslutet, att faktiskt lära sig mer av de konkurrensutstättningar som har varit. Det är väldigt intressant att se hur man kan driva äldreomsorg till den lägre kostnaden jämfört med våra egna, och jag tycker att det är tråkigt att det förlöjligas säger Hanna Westerén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista