M/S Gotland åter i trafik på tisdag

Destination Gotlands färja M/S Gotland tas ur trafik till på tisdag för att repareras för skadorna hon fick vid grundkänningen Nynäshamn i fredags kväll. Turlistan till Nynäshamn påverkas inte, men turerna till och från Oskarshamn blir nattliga.


Det var vid 19-tiden i fredags kväll som Destination Gotlands färja M/S Gotland fick grundkänning strax efter att hon förtöjt i Nynäshamn. Plötsligt skenade ena motorn och fartyget fortsatte framåt utan kontroll och höll på att kollidera med ett annat fartyg. Kaptenen stängde av motorerna en gång till och ankrade färjan, men fartyget gick trots det på grund i Nynäshamns hamn.
Grundkänningen var dock lätt och efter att ha släppt på barlasten kunde M/S Gotland komma loss från grundet och förtöjas på nytt - 50 minuter försenad. Enligt Destination Gotlands marknadschef Per-Erling Evensen skadades varken personer eller bilar.

Destination Gotlands marknadschef Per-Erling Evensen säger till Radio Gotland att det blev ”smärre intryckningar på skrovet, någon meter gånger någon meter” efter grundkänningen. Däremot blev det inget läckage. Dessutom blev det små skador på propellern, säger Evensen. Nu ska M/S Gotland repareras vid kaj i Visby.

M/S Gotland ersätts av M/S Visby som får köra på båda linjerna till fastlandet. Turerna till Nynäshamn kommer inte att förändras, men för Oskarshamnslinjen blir det förändringar.

Söndagsavgången Visby - Oskarshamn som skulle ha körts 17.05 flyttas till 23.55 med ankomst 02.50. Returen körs en knapp timme senare 03.40 med ankomst i Visby 06.35 på måndagsmorgonen. Måndagens avgång från Visby till Oskarshamn flyttas från 17.05 till 01.20 natten mot tisdagen med ankomst 04.15. En timme senare kör färjan tillbaka, 05.15 med ankomst i Visby 08.10 på tisdagsmorgonen.

Destination Gotland räknar med att trafiken återgår till ordinarie turlista från och med tisdag den 8 februari.