1 av 2
Fåröfärjan. Foto: SR Gotland
2 av 2
Trafikverket diskuterar brofrågan med fåröbor. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio Gotland

Ännu oklart om Fårö får bro eller inte

Det är ännu långt ifrån klart om det blir en bro till Fårö eller inte, trots att de flesta fåröbor idag verkar vara ahängare av broalternativet. Det gäller att väga in alla aspekter enligt Trafikverket, som nu vill att alla fåröbor går igenom den förstudie som nu är klar.

På onsdagkvällen kom Trafikverkets företrädare till bygdegården på Fårö för att berätta om sin förstudie över hur man kan förbättra förbindelserna.

Att bygga en bro skulle kosta över en halv miljard, en vägtunnel en miljard ytterligare.

- Vi har tittat på två brotyper, en öppningsbar och en fast med muddring i Norra Gattet. Tunnelalternativen är dels en sänktunnel, dels en bergtunnel. Det är de alternativ som finns, sa Mats Berg.

Men ur miljöhänseende är inget av de alternativen bra.

Vad gäller kostnaderna säger Mats Berg att en icke öppningsbar bro skulle kosta cirka 640 miljoner, medan en öppningsbar skulle gå loss på cirka 680.

Tunnelalternativen skulle kosta minst en och en halv miljard.

- Men det här är egentligen inga riktiga kalkyler, utan det här är mycket ungefärligaa siffror, sa Mats Berg och påpekade att det handlar om flera olika hänsynstagande, som samhällsnytta, kostnader och miljö.

Förstudien kommer att ligga ute på Trafikverkets hemsida från och med torsdag, och projektgruppen som arbetat med frågan vill nu ha in så mycket synpunkter som möjligt.

Tidigast i höst kommer en annan enhet inom Trafikverket att fatta beslut om hur man ska gå vidare.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista