1 av 2
Åke Svensson själv vill inte kommentera radioreklamen, men säger att han missförstått vad han gjorde reklam för. Foto: Eleonor Svensson / SR Gotland
2 av 2

Gotlands regionråd Åke Svensson ångrar radioreklam för Almedalstidning

"Måste stoppas omgående"
2:03 min

Åke Svensson (S) som är ordförande för Gotlands regionstyrelse uppmanade i reklamradio företagare att inför årets Almedalsvecka annonsera i programtidningarna Almedalen Just Nu. Trots att regionen har kontrakt med ett annat företag som ska ge ut Almedalsveckans programtidning. Nu ångrar sig Åke Svensson och reklamen har stoppats.

Det var i de båda reklamradiokanalerna Mix Megapol och NRJ som Gotlands Media lyckades få Åke Svensson att uppmana företagare att annonsera i företagets programtidningar Almedalen Just Nu.

Försäljningschefen Mikael Ogestad säger att de tog en chansning och frågade Åke Svensson om han ville vara med. Ogestad säger att han blev förvånad när han fick ett ja. På frågan om han inte tyckte det var underligt att regionens högste politiker ville göra reklam för tidningen, säger Ogestad att "Svensson är väl vuxen nog att fatta sina beslut". I övrigt vill han inte kommentera händelsen.

Men efter två veckor stoppades reklamen. Då hade någon tagit kontakt med regionen och undrade varför Åke Svensson gjorde reklam för en tidning - när regionen hade kontrakt med en annan om Almedalsveckans program.

I ett internt mail till ledningen på Gotlands Media, som vi fått del av, skriver Ogestad... "vår cup (sic!) höll t om idag. Åke dök på mig på lunchen och meddelade att radiospoten måste stoppas omgående... Det var kul så länge det varade i alla fall"

"Haha - inte direkt oväntat men kul i alla fall", skriver en annan i ledningen på mediebolaget.

Åke Svensson själv vill inte kommentera radioreklamen, men säger att han missförstått vad han gjorde reklam för.

En annan politiker som också gjort reklam för tidningen är den gotländske riksdagspolitikern Gustaf Hoffstedt,,, och det ångrar han inte

Den här nyheten blev till genom ett tips till Radioleaks

 Vi tar emot allt från mycket känslig information till din berättelse om missförhållanden på jobbet.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".