Pensionsmyndigheten i Flextronics gamla lokaler i Visby. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Pensionsmyndigheten anmäld av kvinna på Gotland med skyddad identitet

En kvinna har anmält Pensionsmyndigheten till Justitieombudsmannen, JO, för att de röjt hennes skyddade personuppgifter. Kvinnan var ställföreträdare för två personer som avled 2012, och när deklarationsuppgifter skickades om dem fick kvinnan en kopia som var adresserad till dödsboet efter henne själv, med hennes namn och personnummer på kuvertet.

Kvinnan själv tror att det kan beror på slarv hos Överförmyndagrnämndne på Gotland, men Pensionsmyndigheten svarar JO att det beror på ett tekniskt fel. De har råkat skicka 4 168 brev adresserade till dödsbon trots att personerna lever, och de har redan skrivit och bett drabbade om ursäkt.

Kvinnan och hela hennes familj har skyddad identitet sen många år efter att ha blivit mordhotade. Nu undrar hon om de törs bo kvar på Gotland.

Enligt kvinnan ledde det här även till att hon blev dödförklarad och då drogs hennes betalkort in. Men det avfärdar Pensionmyndigheten som inte anser att det kan bero på att de skrev fel på kuverten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".