Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gotlandsupproret demonstrerar för billigare gotlandstrafik 2012. Foto: SR Gotland

Gotlandsupproret fortsätter kamp om färjetrafiken

Företrädarna för det så kallade Gotlandsupproret säger att de kommer att fortsätta sin verksamhet.

Förra veckan skrev representanter för Företagarna, LRF, Tillväxt Gotland och Svenskt Näringsliv på Gotland i en epost till Trafikverket att det så kallade Gotlandsupproret har gjort en insats som påtryckare i det inledande skedet, men att de nu bör ta ett steg tillbaka.

Men i ett debattinlägg skriver Gunnar Bendelin med flera att Gotlandsupproret kommer att fortsätta. I inlägget säger Gotlandsupproret att alla de orättvisor som de fört fram kommer att finnas kvar om de inte fortsätter att agera. 

"Gotlandsupproret startade som en opinionsyttring mot de orättvisor som existerar kring färjetrafiken. 7000 personer demonstrerade under Almedalsveckan och drygt 108 000 namnunderskrifter finns med krav på lägre priser på persontrafik och frakter samt att den framtida gotlandstrafiken inte får försämras.

Gotlandsupproret har spelat en stor roll i opinionsbildandet och framtagandet av fakta kring färjetrafiken. Under sommaren 2012 gällde det ideella arbetet i Gotlandsupproret både sänkta priser och den nya upphandlingen. Under hösten hamnade fokus kring den nya upphandling av färjetrafiken som skall gälla from 2017. Uppvaktningar av beslutsfattare i olika positioner, insändare i både lokalpress, rikspress och direktpåverkan under tex Almedalsveckan är en del exempel på hur vi agerat. Som alla vet så har detta arbete inte lett till det resultat vi förväntat oss. Alla de orättvisor som vi fört fram kommer att finnas kvar om vi inte fortsätter att agera.

Gotlandsupproret kommer inte i nuvarande läge att kräva att anbudsunderlaget tas tillbaks och görs om. Vi avvaktar med spänning de anbud som kommer att lämnas in och i ett senare läge kan det bli aktuellt med aktioner om nödvändigt.

Gotlandsupproret kommer nu att med kraft rikta sina åtgärder mot att sänka biljettpriserna och fraktkostnader. Omklassning av Gotlandstrafiken till infrastruktur i stället för olönsam kollektivtrafik, precis som regeringens utredningsgrupp Trafikanalys föreslagit är för oss också högsta prioritet. Gotlandsupproret kommer med den expertis vi har även att hitta fler angreppspunkter där utgångspunkten är att få ner biljettpriserna.

Gotlandsupproret kommer framöver mer aktivt att inrikta arbetet på att få en bättre uppslutning från sommargotlänningar för att därmed få en ytterligare tyngd i våra påtryckningar.

Gotlandsupproret behövs som komplement till de övriga aktörerna som försöker påvisa det orättvisa läge vi befinner oss i. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete och hoppas att gemensam kompetens och ett respektfyllt strategiarbete skall ge resultat.

Gotlandsupproret känner givetvis även fortsatt ansvar för alla er som demonstrerat, skrivit på namnlistor och på annat vis fört fram åsikter. Vi finns där och när det behövs så kommer vi tillsammans med alla er att agera.

Gotlandsupprorets kontaktpersoner:

Susanne Welin-Berger, Gunnar Bendelin, Rune Kahlbom, Margareta Garpe, Bengt Wickman, Björn Dahlström, Agne Larsson, Gösta Hult, Kicki Kolsjö, Olle Franzen och Tor Thomsson"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".