Ambulans. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland

Utlarmningen av ambulanser kan tas över i "egen" regi

"Vi betalar inte mer"
0:31 min

Landstinget i Uppsala kommer att ta över utlarmningen av ambulanser, även här på Gotland. Detta sen nuvarande operatören Medhelp krävt extra pengar för att fortsätta med utlamningen. Tjänsten kommer att tas över av Uppsala som ska upphandla utlarmningen.

Medhelp har hotat med att sluta svara på larmsamtalen om två veckor om företaget inte får extra betalt.

I förmiddags hade dom fyra berörda områdena ett möte och kom då fram till att landstinget i Uppsala ska samordna utlarmingen av ambulanser även på Gotland.

-Det är uppenbart att Medhelp inte vill ha det här uppdraget och då måste vi ta över det i egen drift, säger Åsa Kullgren, landstingsstyrelsens ordförande i Sörmland, till TT.

Sedan hösten 2011 larmar Medhelp ut ambulanser via Sjukvårdens larmcentral i Uppsala, Sörmland, Västmanland och på Gotland. Övriga landsting anlitar SOS Alarm.

Medhelp anser att avtalet omfattar att de ska ta emot 95 000 samtal per år, medan det har visat sig att samtalen i stället uppgick till 300 000.

Men siffran i avtalet rör inte samtal, utan antal uppdrag, enligt Kullgren.

-Om tio personer ringer på en olycka är det fortfarande bara ett uppdrag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".